Vremea când toată lumea din fotbalul românesc voia rezultate imediate fără să investească nimic în copii şi juniori pare să rămână încet-încet în urmă. Până la urmă conducătorii cluburilor au înţeles că e preferabil să îţi creşti singur jucători decât să dai bani (mulţi) pe „mercenari” din alte părţi, care te lasă baltă exact când e mai greu, ca să nu mai spunem că nu întotdeauna dau randamentul scontat judecând după pretenţiile salariale.

S-au raliat acestei tendinţe destul de recente şi grupările din judeţul Hunedoara. Exemplul celor de la Clubul Sportiv CFR Simeria are deja o vechime mult mai mare în această direcţie, gruparea condusă de preşedintele Vasile Hriţac concentrându-se exclusiv pe grupele de copii şi juniori. Rezultatele obţinute au confirmat politica acestui club, lăudat şi de preşedintele Federaţiei Române de Fotbal, Răzvan Burleanu, la ultima vizită în judeţul nostru.

Simeria, Petroşani, Deva, Haţeg, în capul unei liste scurte

Recent, juniorii U-11 ai acestui club de mare tradiţie – care a aniversat recent împlinirea a 110 ani de la înfiinţare – au câştigat Turneul Internaţional organizat la Aigle, în Elveţia, de unde au revenit şi cu Trofeul Fair Play, informează site-ul oficial al CS CFR Simeria. Iată şi lotul de copii născuţi în 2008 învingători la acest puternic turneu, la care au participat 20 de echipe din şase ţări europene: Beltechi, Gaşpar, Dodoi, Bobora, Basarabă, Bela, D. Lăcătuş, Drăgan, Gergely, Cizmaş, Ciobanu, A. Lăcătuş, Negrilă, Vişan şi Curcă. Ei au fost conduşi de pe margine de Constantin Vişan – antrenor principal şi Ştefan Deak – antrenor cu portarii.
Să menţionăm că simerienii au disputat 12 meciuri, din care au câştigat zece, au făcut un egal şi au suferit o singură înfrângere. În finala competiţiei CFR Simeria a dispus de FC Thonon Evian din Franţa. La finalul timpului regulamentar de joc scorul a fost egal, 0 – 0, victoria revenindu-le la loviturile de departajare fructificate de Negrilă, Ciobanu şi Vişan, portarul Beltechi aducându-şi şi el contribuţia cu un penalty apărat.
Tot referitor la tânăra generaţie, dar la altă grupă de vârstă, să spunem că ediţia 2018 – 2019 a Campionatului Judeţean de Juniori a fost câştigată de Jiul Petroşani. Aici vorbim despre un alt club cu o uriaşă tradiţie în fotbalul românesc, nu doar în cel din judeţ, a cărui echipă de seniori a terminat în coada clasamentului la Liga 4 (locul 10 din 12 participante), dar care speră să revină în prim-plan graţie forţelor proprii şi nu (doar) a „implantului” Şirineasa/ Energeticianul. Jiul a câştigat campionatul juniorilor cu 60 de puncte, fiind urmat în clasament de Cetate Deva şi Retezatul Haţeg, cu 52, respectiv 51 de puncte.
Chiar dacă Deva a retrogradat recent din liga a treia, iată că LPS Cetate păstrează ştacheta sus în competiţia juniorilor, ca să nu mai vorbim de faptul că echipa Cetate II care activează în campionatul seniorilor Liga 4 este alcătuită exclusiv din juniori. Locul 3 în acest campionat a fost ocupat, cum arătam mai sus, de Retezatul Haţeg, campioana judeţeană a seniorilor care se pregăteşte de barajul pentru promovarea în liga a treia cu Progresul Pecica (Arad). „Încercăm să dezvoltăm activitatea la copii, acum avem cinci grupe de copii şi juniori. Mai mult pentru ei facem ceea ce facem, am investit în gazon, în terenul de antrenament, pe lângă că am montat şi 200 de scaune la stadion. Şi din echipa de seniori marea majoritate sunt localnici, înainte mai aduceam de prin alte părţi, acum Haţegul are o echipă mai omogenă ca niciodată”, ne-a spus Dacian Grozoni, actualul preşedinte al CSO Retezatul, cel care în ultimii doi ani s-a ocupat de grupele de copii de la club.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here