Într-un sport judeţean parcă mai sărac în rezultate de valoare decât oricând, una din puţinele performanţe dătătoare de speranţă vine din atletism. Florentina Marincu-Iuşco a reuşit să îndeplinească baremul de calificare la Jocurilor Olimpice din 2020 de la Tokyo în proba de săritură în lungime, cu rezultatul de 6,87 metri. Atleta deveancă a realizat această săritură în cadrul Campionatelor Internaţionale de Atletism ale României desfăşurate la sfârşitul săptămânii trecute la Cluj Napoca.

Ediţia din acest an a Internaţionalelor a fost cea de a 64-a a celei mai vechi competiţii din atletismul european, care de ceva timp poartă numele de „Iolanda Balaş Soter”, fosta mare atletă din ţara noastră. Sportivi reprezentând zece ţări, Serbia, Bosnia Herţegovina, Ucraina, Republica Moldova, Turcia, Israel, Liban, Quatar, Kyrgystan şi desigur România s-au aliniat la start în cele 38 de probe, masculine şi feminine, cuprinse în concursul de pe Cluj Arena.

An încărcat de competiţii atletice pentru Iuşco

Florentina Marincu-Iuşco avea nevoie de o săritură care să măsoare cel puţin 6.82 metri, acesta fiind baremul de calificare la Jocurile Olimpice din 2020. (Pentru comparaţie, pentru prezenţa la ediţia precedentă din 2016 de la Rio era necesară doar o săritură de 6.70 metri, iar baremurile în vigoare pentru calificarea la Campionatul European şi Campionatul Mondial sunt de 6.50, respectiv 6.75 metri). Acest 6.87 reprezintă totodată şi cel mai bun rezultat personal al atletei legitimate la Liceul cu Program Sportiv Cetate Deva, pregătită la club de profesorul Nicolae Alexe.
Menţionăm că proba de săritura în lungime a avut asigurat din partea Federaţiei Române de Atletism un bonus de performanţă de 800 euro pentru locul întâi şi 600 de euro pentru local al doilea.
Mai reamintim că Florentina a fost prezentă la ediţia din acest an a Campionatelor Europene de la Glasgow şi este calificată şi la Campionatele Mondiale de la Doha (Quatar), ca să menţionăm doar competiţiile majore din 2019.

Florea şi Deliu – medaliaţi şi ei la Cluj

Şi alţi sportivi din judeţul Hunedoara au participat la Internaţionale de Atletism „Iolanda Balaş Soter” ale României, cu rezultate notabile. Maria Claudia Florea, de la Sport Club Municipal Deva, a obţinut două medalii de argint în probele de semifond, terminând pe locul al doilea în cursele de 800 şi 1.500 metri. Florea este antrenată la club de profesorul Toma Emerson. Tot o medalie de argint a câştigat şi Răzvan Andrei Deliu în proba de săritură cu prăjina, cu un rezultat de 5.00 metri. Deliu îl are ca antrenor la SCM Deva pe profesorul Florin Bucur.
Foarte aproape de podiumul de premiere şi de medalie a fost Antonia Irimia, legitimată şi ea la SCM Deva, care s-a clasat pe locul al patrulea în proba de săritură în înălţime. Georgiana Timu, de la LPS Cetate Deva (antrenor profesorul Nicolae Alexe), a terminat concursul pe locul 8 la săritura în lungime cu rezultatul de 5.55 metri, ea fiind încă junioară.
Au mai concurat la Internaţionalele de Atletism ale României din acest an Sarah Scurtu (CSŞ Hunedoara) la 100 şi 200 metri, Sebastian Bolboacă şi Andrei Marian (ambii CSŞ Hunedoara) la 100 m şi 200 m, Gheorghe Damian (LPS Cetate Deva) la 100 metri, Mihail Lazăr (CSŞ Hunedoara) la 200 m şi 400 m, Rareş Maier (Cetate Deva) la triplusalt şi săritura în lungime.
Pentru o parte dintre atleţii noştri întrecerile de la Cluj au reprezentat un prilej de pregătire şi de verificare înaintea participării la alte două competiţii importante, Jocurile Europene de la Minsk din luna iunie şi Festivalul Olimpic pentru Tineretul European de la Baku, din luna iulie.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here